Jydsk Heste Alv Øst

Racen

Generelt om “Den Jydske hest”

Den jydske hest er Danmark nationale trækhesterace.

Den Jydske Hest, der også er kendt som “bryggerhesten”, er Danmarks ældste trækhesterace. Den planmæssige avl med racen blev påbegyndt omkring 1850. Den første stambog udkom i 1881. Fra dette tidspunkt havde avlsledelsen og opdrætterne det mål, gennem renavl at fremavle en hesterace, der var særligt egnet til trækarbejde i landbruget. Stærkt medvirkende til racens fremgang var en i 1862 importeret hingst “Oppenheim” med arvelige anlæg fra muligvis to trækhesteracer: Shire og Suffolk.

I 6. generation fra Oppenheim fremkommer hingsten Aldrup Munkedal (født 1893), der blev den egentlige stamfader til den moderne jydske hest. Alle nulevende jydske heste kan føres tilbage til ham. Han er den danske hingst, der har haft størst indflydelse på sin race, nogensinde. I stambogen er registreret 350 døtre og 126 kårede sønner efter ham. De to bedste af disse; Høvding og Prins af Jylland fik tilsammen 443 døtre og 105 kårede sønner.

Den Jydske Hest er en lille koldblodshest og blev tidligere brugt i landbruget, idet den er både stærk og udholdende og samtidig er økonomisk at fodre på, men efter industrialiseringen er det gået tilbage for racen. Den mest almindelige farve er rød, ofte med lys pandelok, man og hale. Men brune og sorte heste findes også indenfor racen, de er mere sjældne. Alvsmålet er en middelstor, trivelig hest med god dybde og bredde. Et middelstort velformet hoved med skarpt markerede træk. Velrejst og velansat hals. Kort, stærk ryg. Lemmerne føre og korrekt stillede med fint behårede piber. Energisk og regelmæssig bevægelse i skridt og trav. Roligt, men vågent og arbejdsvilligt temperament.

Siden 1928 har der været et nært samarbejde mellem Carlsberg bryggerierne og avlerne af jydske heste. Hestene har siden 1928 været anvendt som bryggervognens trækkraft. Da antallet af heste på Carlsberg nåede sit maksimum havde Carlsberg 210 jydske heste. I dag holdes der ca. 12 som stadigt anvendes til transport af øl i København. Desuden deltager Carlsbergs bryggerheste ved flere dyrskuer landet over, hvor de altid er med til at skabe liv og glæde omkring den jydske hest.