2017

Beretningen er beskrevet ud fra aktiviteterne i 2016

Avlen er en forudsætning for Den Jydske Hests eksistens. Året 2016 blev det år hvor der skulle have været en del føl, desværre gik det ikke sådan. En del avlere mistede deres føl af forskellige årsager.

De sidste års nedgang i bedækninger og levende fødte føl, sås også på deltagelsen ved Roskilde Dyrskue 2016. Der stillede 2 følhopper, en 3 års hingst og en 3 års hoppe. Hvilket nok er det mindste fremmøde i mange mange år, måske nogensinde.

Avlen og bedømmelserne er altid et tilbage blik værdigt. Med den lineære registrering er det muligt, at sammenligne bedømmelserne på den enkelte hest. Fra føl til kåring. Ejerne kan følge hesten og dens udvikling og bruge muligheden for, at drøfte dette med dommerne.

Mens vi ser tilbage på 2016 er det med et smil på læben. Man kan da kun blive glad, når Den Jydske Hest arbejder i samarbejde med sin ejer. Der bliver kørt, pløjet, trukket træ, trænet ungheste og meget mere. Den Jydske Hest bliver vist frem og deltager gerne i mangfoldig stil i mange store og små engagementer. Hvilket også kan ses på de sociale medier og på hjemmesiden. Her kan mange af os følge med i dagligdagen med Den Jydske Hest og dens ejer. Mange gange er det fællesskabet mellem medlemmerne. Det at hjælpe hinanden. Denne samhørighed og fællesskabet er det bærerende omkring Den Jydske Hest.

En dejlig efterårsdag i solskin, hvor der bliver pløjet, træ det bliver trukket ud af skoven. Julen er den jydske hestes højtid, her er alle heste i sving, ridende og kørende, det er en sandfornøjelse, at følge alle aktivisterne på de sociale medier. Mange har vist deres heste frem i lokal området og fået gode timer til at gå med hestene.

Året aktivitets plan:

I nedenstående vil Jydsk Hesteavl Øst kunne ses forkortet med JHØ.

Året startede med dommerkursus 27 februar afholdt på Sjælland. Jørgen Elkær og Helle Dalsgård stod for kurset. Kristina Mattson og Jack kom med 4 heste. På kurset deltog 4 dommer aspiranter, som selv skulle dømme og beskrive hestene. De skulle efterfølgende godkendes af dommerformændene. Alle blev godkendt, hvilket har stor betydning de fremtidige dømninger. Der var også nye aspiranter og her fik
særligt to af dem meget stor ros, det var Anna T. og Christina Hansen. Dommer formændene mente de var dygtigere end deres fædre. De to er efterfølgende kommet i gang, som sekretær for dommerne. Så det er rigtig dejligt, at en ny generation er på vej. Dejligt med så stor opbakning til dommerkurset og tak til jer, som hjalp til og havde heste med.

6. februar var der generalforsamling i Avlsforeningen, på Hammerum Landbrugsskole. Der var ikke de store debat indlæg. Det store emne var, at vi skal sikre at vores hopper kommer i fol. Brug gerne de nykårede hingste.

5. marts hingste kåring i Randers, i alt deltog 9 -3 års hingste. 1 fra Sjælland Lapaloma`s Aslak fra Kristina Mattsson og Jakob Gnistrup blev kåret med 8 p. og aflagde lydighedstest i løfteben med 72 ud af 80. Tillykke til jer. Det er skønt at se de mange medlemmer fra JHØ, dejligt syn og altid gode drøftelser.

12. marts Jydsk Hesteavl Øst holder generalforsamling. Der var et stort fremmøde ca. 30 medlemmer. Det særlige ved denne generalforsamling, vat at alle var på valg, da det året før var vedtaget, at reducere bestyrelsen. Der blev valgt 5 bestyrelsesmedlemmer og en suppleant. Der blev trukket lod om, hvem der skulle på valg årene fremover. Tak til Jørgen Nielsen og Peter Vangslev for jeres indsats i bestyrelsen og for foreningen.

22. april Åbenstald hos Kim Jørgensen i samarbejde med Mette og Petter. Der var hestevognstur rundt i lokal området. Der blev vist soignering og klargøring til dyrskue. Der var besøg af svenskere som havde set vores arrangement på face book. Frokosten blev indtaget i de smukke omgivelser i solskinsvejr. En dag hvor vores engagement blev godt besøgt og medlemmerne havde endnu en dejlig dag. Tak til Kim, Mette og Petter.

15. maj Pinse tur en af vores gamle traditioner, som år igen blev holdt hos Peter og Dorthe på Devitsrødgård. Denne gang startede dagen med træning til showet på Roskilde Dyrskue. Herefter en dejlig tur i hestevogn ud i det blå. Jack kørte med trespand på turen, også gennem tunnelen. Efter turen blev der sædvanen tro fyret op i grillen og hygget på max. Tak til Peter og Dorthe.

28. maj Var der ølkørsel i Roskilde, hvor Anders, Jack, Jens, Finn og Mads deltog i det fineste vejr. Denne hyggelige dage er efter hånden blevet en mange årig tilbagevende begivenhed.

3-5. juni Fællesdyrskuet i Roskilde.

Der var udstillet 4 jyder. I 2016 var det Helle Hedelund Thomsen, der var hoveddommer.

Der var ingen ældre hingste i 2016.

3 års hingst: Tjalfe fra Angelica Pedersen fik 23 p og ærespræmie.

2 års hingst: Ingen blev stillet.

Følhoppen: Virkelyst`s Anja fra Finn Jørgensen fik 22 p og JHØ vandrepokal for bedste føl og JHØ`s mønstringspræmie.

Emma fra Peter Vangslev fik 22p.

3-års Hopper:

Octavia fra Anna Wamsler fik 23 p og ærespræmie + tildelt Carlsbergs vandrepokal for bedste 3 års, JHØ`s soigneringspræmie. Anna og Octavia deltog i mønstrings konkurrencen og vandt. Det var mega sejt tillykke.

Alle udstillere ønskes et stort tillykke med jeres flotte resultater. Tak for den fine fremvisning.

I 2016 havde Den Jydske Hest et indslag i Det store hesteshow. Teamet var Den Jydske Hest`s historie. Der blev kørt med forskellig vogne, vist ridning og afsluttet med ungarsk post vist af Oliver fra Fyn. Tak til jer alle, det var meget stemningsfuldt, gav tid til eftertænksomhed og smukt. Den jydske hest tog sig ud fra sin bedste side. Tak til Mie, Christina H. og Dorthe Z. for jeres arbejde med at få det op og stå.

Tak til Anna Themsen og Anna Olsen, som red med i Roskilde kvadrillen.

Tak til familien Hansen som sørgede for at der også i 2016 var Jydske Heste ved zoo stalden, denne gang to 4 års, som var eksemplariske.

Tak til Mie og Christina, der førte os igennem dagene.

Det blev også det første år med de nye mål på campingpladserne, hvilket betød vi lå meget langt fra hinanden. Men lørdag var alle samlet og det blev nok det længste bord. Hyggelig aften.

Tusinde tak til alle jer som mødte frem til dyrskuet. Opbakning og fællesskab betyder alt. Den Jydske hest var godt repræsenteret på dyrskue pladsen. Det var en fin lille samling af Jydske heste, som repræsenterede Den Jydske Hest på fineste vis.

2. juli blev der kørt i Gørlev. Hvilket også er blevet en tradition.

Juni Dyrskue på Fyn var repræsenteret ved dommer holdet Christina Matsson, Jens Hansen og Christina Hansen.

3-5. juli Landsskue i Herning. Mange Sjællændere lagde vejen forbi. Jesper Themsen var dommer om torsdagen.

2-4. september Første weekend i september traditionen tro mødes Jydske Hesteavl Øst et sted på Sjælland eller øerne. Og denne gang gik turen til Beldringe Gods ved
Præstø. Værterne var i år Anders og Erling, som Erling ville sige ”mest Anders”.
Anders er en gammel ven af godsforvalteren Henning.

Fredag middag startede medlemmer med at indlogere sig med campingvogne og heste. Der var sørget for, store gode folde og massere af plads til campingvognene. Aftensmaden blev indtaget i det fri i gode venners lag.

Lørdag startede med parade til fotografering. Omgivelser på Beldringe er meget smukke og stemningen med den gamle hesterace passede perfekt til fotografering. Derfor tog denne seance en del tid. Se gerne de smukke billeder på vores hjemmeside.

Derefter blev der arbejdet med hestene og prøvet nye heste. Lige inden frokosttid kom regnen en kort kraftig byge. Lørdag eftermiddag havde vi åben hus for offentligheden. Og her havde vi bestilt solskin, hvilket vi fik

En eftermiddag fyldt med besøgende, vi anslår et besøgstal til ca. 250. Der blev pløjet, harvet, trukket træstammer, kørt med slæde, hestevognsture, trukket ture med børn og voksne og fik solgt helt utroligt meget kage og kaffe. Alle medlemmer var aktive i en skøn stemning og med havørnene hængende over os.

Til aften var der dækket op til 50. Og årets overraskelse var en spillemand med harmonika og til anledningen havde Anders fået skrevet et lille sanghæfte. Spisning, sang og hygge førte os frem til årets store lotteri. Rigtig mange medlemmer kom med gaver til dette lotteri, hvilket øger spændingen og chance for gevinster.

Aftenens højdespringer var en aktion over et sjal. Sjalet er designet, strikket og sat på aktion af Karin fra Sejerø. Et helt unikt, smukt og enestående stykke kunst håndværk. På foreningens vegne skal der lyde den største tak. Berit Jensen sluttede aktionen. Tillykke. Tusinde tak til alle jer som var sponsorer. Det er en fest styret af Jens Henrik og Elly.

Søndag blev der igen arbejdet med hestene, men vejret var ikke helt med os. Vi trodsede regnen og fandt et lille hul i skyerne og drog afsted på en lille hestevognstur i lokal området. Efter frokost var det tid til, at pakke sammen og det blev i styrtregn.

Vi vil gerne sige, tusinde tak til Anders og Erling for, at sikre os, at vores årlige hestetræf igen kunne blive en afholdt. Erling ville sige, ”tusinde tak til Anders”, som har været primus motor på dette store engagement. I to halv gamle ægtefæller  har gjort det helt fantastisk. Tusinde til jer begge og tak til Henning Godsforvalter på Beldringe.

17-18 september Kåring og Føl og plageskue i Gørlev der mødte 13 individer til kåring og bedømmelse. 2016 blev året hvor føl og plage, mødte sammen dag og kåringerne dagen efter. I fremtiden vil vores kårings dag blive om lørdagen.

Der mødt 3 4-års hopper til kåring:

Devitsrødgårds Pauline efter Gordon fra Peter N. Andersen fik kåringstallet 8. Bestået lydighedstest løfteben med 80 af 80 mulige. Tillykke

Nora efter Frederik Morsø fra Christina Mattsson og Jakob Gnistrup fik kåringstallet 8 p. Bestået lydighedstest med løfteben med 71 ud af 80. Tillykke

Valborg Højgaard efter Værum Lind fra Trine Møgelvang Søndergaard fik kåringstallet 8. Bestået lydighedstest for lange liner med 90 ud af 110 mulige. Tillykke.

Der mødte 3 3års hopper:

Octavia efter Frederik Morsø fra Anna Wamsler fik kåringstallet 9. Tildelt sølvmedalje, ærespræmie og fik hestens værn mønstringspræmie. Bestået lydighedstest for lange liner med 75 ud af 110. Tillykke

Udgaards Bianka efter Othello fra Christina Mattsson og Jakob Gnistrup fik kåringstallet 9. Tildelt sølvmedalje. Bestået lydighedstest med løfteben med 52 ud af 80 mulige. Tillykke

Mosegaardens Malou efter Mosegaardens Messi fra Mette B. Nielsen fik kåringstallet 8. Lydighedstest ej udført.

Hingsteføl:

Stokholts Kavi efter Stokholts Julius fra Finn Jørgensen 22 p og ærespræmie. Tillykke

Lapalomas Karl Oskar efter Nymarkens Sleipner fra Erling Olsen 22 p. Tillykke

Elias af Markeslevgaard efter Nymarkens Sleipner fra Mikkel Christensen 22 p. Tillykke

Hoppeføl:

Solveig efter Svadilfare fra fam. Jensen 23 p og ærespræmie. Tillykke

Alvilda efter Kronos fra Christina Hansen 23 p. og ærespræmie. Tillykke

Brynje af Tårs efter Thor Agerkær fra Mie Christensen 22 p. Tillykke

Stokholts Tut efter Stokholts Julius fra Finn Jørgensen 22 p. Tillykke

Elias, Alvilda, Solveig og Brynja deltog i løfteben konkurrencen, hvilket er et udtryk for at Den Jydske Hest på Sjælland og ørerne arbejder målrettet på at flytte en gammel fortælling omkring Den Jydske Hest, nemlig at Den Jydske Hest ikke kan løfteben. Tak fordi i deltog.

Et stort tillykke og tak til alle fremmødte, det var et flot og prægtigt hold jyder, som blev vist frem i Gørlev. 6 hopper til kåring, viser stor aktivitet i avlen. Ser vi på fædrene til de fremstillede hopper og føl. Er der en meget fin spredning i brugen af hingstene. Fortsæt denne fine udvikling. Hold jer gerne til 8 forskellige forældre i 4 led. Det vil sikre at indavlen holdes for døren.

26 september hoppekåring på Lykkeshøj. Igen i år var lokale dommere i sving.

4. oktober pløjedag hos Finn og Elly. Med solen højt på himlen, kunne heste og folk, starte med at pløje. Der deltog 4-spand heste alle med nye ung heste, som skulle gøres klar til kørsel og pløjning. Det er skønt, at se det arbejdsvillige temperament hos Den Jydske Hest.

Tak til Elly og Finn for i ville lægge jord og hus til denne dag. Og tak for dejlig æblekage traditionen tro.

November var hubertusjagten. Igen i år deltog der vogne med den jydske hest. Vejret viste sig desværre ikke fra sin bedste side. Det regn og blæst og lidt råt. Men i hyggeligt selskab kan alt lade sig gøre. Stadig en smuk og sjov oplevelse.

28. oktober var der løvfaldstur. Denne gang gik turen fra Jens Henrik/Marianne og Christina til Våseskov. Vejret var endnu engang med os. Det smukkeste efterårs vejr. Jack var kusk og Anders og Erling kørte også med. Kaffen blev indtaget på det gamle tømrerværksted i Hedeboryde. Tak til familien Hansen for engagementet.

29. november Året blev afsluttet med gløgg og æbleskiver hos Bill Nielsen. Det var et lille sluttet selskab, hvor den fælles interesse, blev dyrket sammen med godt venskab. Avlsmål og bedømmelser er altid et godt emne.

Tak til Dorthe Zetterlund for arbejdet med hjemmesiden. Tak til Anna Wamsler for altid, at være behjælpelig med, at bringe vores udstyr til cafeen frem og tilbage og til Mette og Petter, der har passet cafeen to gange i 2016. Tak til Marianne for, at sørge for tøjet på dyrskuet. Alt sammen noget vi sætter stor pris på.

2016 var året hvor Jydsk Hesteavl Øst kom på instagram, profilen er styret af Christina Hansen, så send gerne billeder afsted, så de kan blive lagt på vores profil.

Gennem 2016 har Den Jydske Hest været meget aktiv i rigtig mange forskellige sammenhæng. Bryllupper, konfirmation, ved by fester, private arrangementer, ved kulturnatten i København og Ballerup, i skoven, en gruppe var på hestevognsferie i det sydlige DK og m.m. Den store aktivitet i brugen af hesten har medfødt en øget efterspørgsel på tilkørte vallakker. Den Jydske Hest har brug for folk, som gerne vil bevare og værne om racen, særligt nu i krise tid. I 2016 har der været 4 aktiv hingste på Sjælland og øerne. Det peger på at Jydsk Hesteavl Øst`s medlemmer rigtig gerne vil avlen.

Alle er vigtige, den som bruger hesten, den som avler på hesten, den som har den stående på marken, ja kort sagt, alle der vil bevare og støtte denne helt unikke race, Den Jydske Hest.

Tak til bestyrelsen for godt og konstruktivt samarbejde i 2016. Trods reduktionen har der været inviteret ad hoc personer.

Bestyrelsen siger tak for et godt og inspirerende 2016 og byder 2017 velkommen med mange aktiviteter.

v/formand

Angelica Pedersen