2016

 

Generalforsamlingen 12-3-2016

Beretningen er beskrevet ud fra aktiviteterne i 2015

Avlen er en forudsætning for Den Jydske Hests eksistens. Året 2015 blev det år hvor bedækningstallet steg efter i flere at være stagneret eller gået tilbage. Jydsk Hesteavl Øst har gjort deres til at tallet er stigende. Rigtig rigtig mange avlere har i 2015 sendt deres hopper til hingst. Valget af hingste er godt fordelt. Det bliver spændende at følge, de næste måneder, hvor mange levende fødte føl, der kommer til verden og forbliver leve dygtige. Avlen og bedømmelserne er altid et tilbage blik værdigt. Den ny indførte lineære registrering gør det muligt at sammenligne bedømmelserne på den enkelte hest. Fra føl til kåring. Det giver dommerne og ejere mulighed for at følge hestene og deres bedømmelser. Og holde det op mod avlsmålet.

Vi kan se tilbage på 2015 med de briller som belyser, at Den Jydske Hest på Sjælland og øerne, virkelig bliver brugt. Rigtig mange medlemmer kører, pløjer, trækker træ og meget mere. Den Jydske Hest bliver vist frem og deltager i stor stil i mange store og små engagementer. Hvilket også kan ses på de sociale medier og hjemmesiden. Her kan mange af os følge med i en daglig dag med Den Jydske Hest og dens ejer. Mange gange er det fællesskabet mellem medlemmerne som hjælper hinanden med hestene eller andre sociale fællesskaber. Denne samhørighed og fællesskabet er det bærerende omkring Den Jydske Hest.

En tur i dyrehaven for at se Hubertus Jagten. Nogen har fået nye heste og lært dem at kende, andre har trænet tilkørsel eller pløjet. Mange har vist deres heste frem i lokal området og fået gode timer til at gå med hestene. En gruppe har været meget aktive omkring 150 års jubilæet ved slaget 1864. En anden lille gruppe har lavet en lille prærievognstur. Alle har fået mange timer til at gå i samværet med Den Jydske Hest.

Året startede med kursus d. 31/1 + 1/2 i Avlsforeningen Den Jydske Hest. Der blev undervist i forhold i og omkring hesten. En lille håndfuld medlemmer deltog.

  1. februar var der generalforsamling i Avlsforeningen, på Hammerum Landsbrugsskole. Der var ikke de store debat indlæg. Der var et stort fremmøde, dog kun en lille skare fra Sjælland. Det store emne var, at vi skal sikre at vores hopper kommer i fol. Brug gerne de nykårede hingste.

 

  1. marts hingste kåring i Randers, der deltog 2 hingst fra Sjælland 4 års hingsten Svadilfare fra John Jørgensen kåret med 7 p. og Nymarkens Sleipner fra Erling Olsen kåret med 8 p. og lydighedstest for slæde bestået med 101 uf af 140 mulige. Der var mødt mange medlemmer fra JHØ, dejligt syn og altid gode drøftelser. Tillykke til jer begge.
  2. marts Jydsk Hesteavl Øst holder generalforsamling. Der var et stort fremmøde. Bestyrelsen havde fremsat forslag om at reducere bestyrelsen, hvilket blev vedtaget. Der var god tilslutning på ca. 30 personer. Jesper Holmbo gik ud og Christina Hansen blev valgt ind. Tak til Jesper for din indsats.
  3. april Åbenstald hos familien Jack og Tinka Merens. Der var hestevognstur rundt i lokal området. Der blev vist soignering og klargøring til dyrskue. Keld kom forbi og der blev lavet reb. En god gammel tradition. Frokosten blev indtaget i gården i dejlig solskin. En dag hvor vores engagement blev godt besøgt og medlemmer havde endnu en dejlig dag. Tak til Jack og Tinka og familie.
  4. maj Pinse tur en af vores gamle traditioner, som år igen blev holdt hos Peter og Dorthe på Devitsrødgård. En dejlig tur i hestevogn ud i det blå, med kanon vejr. Jeg tænker det plejer det at være. Da jeg ikke selv var tilstede antog jeg, at vejret var skønt. Efter turen blev der sædvanen tro fyret op i grillen og hygget på max. Tak til Peter og Dorthe.

5-7. juni Fællesdyrskuet i Roskilde.

Der var udstillet 8 jyder. I 2015 var det Helle Dalsgård som var hoveddommer.

Der var ingen ældre hingste der deltog i 2015.

3 års hingst: Nymarkens Sleipner fra Erling Olsen fik 23 p og ærespræmie.

2 års hingst: Lapaloma`s Aslak fra Christina Mattsson og Jacob Gnistrup fik 22 p og tildelt JHØ mønstringspræmie.

Følhoppen Johanne af Nye Skovvang fra Peter Vangslev. Fik 22 p og JHØ vandrepokal for bedste føl.

3-års Hopper:

Freja fra Karina Jørgensen fik 23 p og ærespræmie + tildelt Carlsbergs vandrepokal.

Devitsrødgårds Pauline fra Peter N. Andersen fik 23 p og ærespræmie + tildelt JHØ soineringspræmie.

 

Kikhavns Inga fra Jesper og Angelica fik 22 p.

2 årshopper:

Udgaards Bianka fra Christina Mattsson fik 23 p og ærespræmie.

Octavia fra Anna Wamsler fik 22 p.

Alle udstillere ønskes et stort tillykke med jeres flotte resultater. Tak for den fine fremvisning.

Tak til Anna Themsen og Tilde Bæk som red med i Roskilde kvadrillen.

Tak til familien Hansen som sørgede for at der også i 2015 var Jydske Heste ved zoo stalden. Tak til Mie som førte os igennem dagene.

Det blev desværre også året hvor et par stykker af vores egne kom til skade. Hvilket der blev taget handling på. Næste gang hestene skulle ud stod mange medlemmer klar til, at hjælpe heste og trækkere frem til ringen.

Det blev også det første år med de nye mål på campingpladserne, hvilket betød vi lå meget langt fra hinanden. Men lørdag var alle samlet og det blev nok det længste bord. Hyggelig aften.

Tusinde tak til alle jer som mødte frem til dyrskuet. Opbakning og fællesskab betyder alt. Den Jydske hest var godt repræsenteret på dyrskue pladsen. Det var en meget, meget fin samling Jydske heste, som repræsenterede Den Jydske Hest på fineste vis.

  1. juli blev der kørt i Gørlev. Hvilket også er blevet en tradition.

3- 5. juli Landsskue i Herning. Mange Sjællændere lagde vejen forbi. Jesper Themsen var dommer om torsdagen.

4-6. september var der weekend træf hos Trine og Henrik Møgelholdt og Lissi og Jørgensen Nielsen i Skibby. Der blev gjort klar til at selvbinderen kunne komme ud og kører. Tilslutningen var rigtig god. Familierne havde arbejder hårdt på at gøre klar. Festen salen var pyntet op, så alle rammer var i orden. Det blev endnu engang en helt fantastisk weekend, med meget stor opbakning fra medlemmerne ca. 40 til middag lørdag aften. Ca. 15 heste var mødt. Desværre var vejret en lille smule i mod os. Hvilket gjorde at selvbinderen ikke kom ud og kører og besøgstallet var lidt lavt. Men medlemmerne trodsede vejret og ungheste blev tilkørt og der blev trænet på liv og løs. Med stammer, til lydighedstest, for langliner og med slæde. Lørdag havde

 

bestyrelsen aftalt en overraskelse. Hvilket blev Vild med Dans instrueret og faciliteret af Rene Christensen fra Vild med Dans. Vinder parret blev værtsparret Trine og Henrik. En times fællesskab og samvær, hvor latter musklerne også blev motioneret.

Tusinde tak til alle jer, som havde sørget for gaver til det årlige lotteri. Tusinde tak til Trine og Henrik og Lissi og Jørgen for at vi måtte komme på besøg og i ville lægge tid, gård og jord til vores besøg.

13 september Kåring og Føl og plageskue i Gørlev der mødt 7 individer til kåring og bedømmelse.

Der mødt en 4-års hoppe til kåring:

Emmeli efter Anker fra Torben Hansen fik kåringstallet 8. Bestået lydighedstest i løfteben med 70 af 80 mulige. Tillykke

Der mødte 4 3års hopper:

Freja efter Magne fra Karina og John Jørgensen fik kåringstallet 9 tildelt sølvmedalje og ærespræmie. Bestået lydighedstest med 79 af 80 mulige. Tillykke

Kikhavns Inga efter Magne fra Jesper og Angelica fik kåringstallet 8. Bestået lydighedstest under rytter med 112 af 125 mulige. Mønster Anna Themsen blev tildelt Hestens Værns mønstringspris. Tillykke

Lapaloma`s Saga efter Magne fra Erling Olsen fik kåringstallet 8. Bestået lydighedstest i løfteben med 71 af 80 mulige. Tillykke

Stokholts Bella efter Gordon fra Elly Jørgensen fik kåringstallet 7. Bestået lydighedstest i løfteben med 76 af 80 mulige. Tillykke

2-års hoppen Octavia efter Frederik Morsø fra Anna Wamsler fik 22 p. Anna og Octavia vandt også fælles konkurrencen bedste 2-3 års og fik tildelt Carlsbergs vandrepokal for bedste Jydske plag. Tillykke.

Hingsteføllet Sofus Ovstrupgård efter Felix fra Berit og Martin Jensen fik 22 p. Sofus og ejer vandt bedste føl på tværs af racer og bedste hovpleje/løfteben konkurrence. Stort tillykke

Et stort tillykke og tak til alle fremmødte, det var et godt hold jyder, som blev vist frem i Gørlev. Og hvis vi ser på fædrene til de udstillede heste, så er der ikke stor

 

spredning på valg af hingste som man måske kunne ønske sig. Men et fint hoppe hold. Hvilket er meget betydningsfuldt for vores fremtidige avl.

26 september hoppekåring på Lykkeshøj. I år var det vores dommere som var i vælden. Jens Henrik og Christina Mattsson dømte føllene. Og Christina dømte også plagene.

  1. oktober pløjedag hos Finn og Elly. Med solen højt på himlen, kunne heste og folk, starte med at pløje. De erfarne lagde ud, derefter kunne de helt uerfarne få lov at lave rod i fugerne. Unge heste blev trænet. Det er altid sjovt at mærke, hvordan hestene gerne vil arbejde. Og se det fine stykke arbejde.

Tak til Elly og Finn for i ville lægge jord og hus til denne dag. Og tak for dejlig æblekage traditionen tro.

November var hubertusjagten. Igen i år deltog der vogne med den jydske hest. Dyrehaven i efterårs solen fra en hestevogn med jyder foran, er en fantastisk oplevelse og stemning er helt i top.

  1. oktober var der løvfaldstur. Denne gang gik turen fra Jens Henrik/Marianne og Christina og til det nærliggende Krarup Gods. Vi var en vogn fuld af mennesker. På Kragerup var der DM og NM i pløjning med heste og gamle traktorer. Her deltog Finn med to heste godt støttet og hjulpet af Elly. Finn og heste gjorde det rigtig fint. Tillykke til jer. Jack var nede og kører caper kørsel. Så også denne dag var Den Jydske Hest rigtig godt repræsenteret. Massere af dejlig kage blev nydt i læ af kæmpe store nye traktorer og landbrugs maskiner. Afslutningsvis nød vi Mariannes dejlige suppe. Som var meget kærkomment på en oktober dag. Tak til familien Hansen for engagementet.
  2. november Året blev afsluttet med gløgg og æbleskiver hos Jesper og Angelica. Der var god tilslutning og endnu en dag blev brugt i hyggeligt selskab, hvor den fælles interesse, blev dyrket sammen med godt venskab. Avlsmål og bedømmelser er altid et godt emne.

Tak til Dorthe Zetterlund for at oprette en ny hjemmeside og fortsætte dette store arbejde. Tak til Marianne for at sørge for vores bod til åbenhus/dyrskue/kåring engagementer, samt salg af tøj, det er en kæmpe hjælp på disse dage. Tak til Anna som altid må slæbe på foreningens udstyr, det er et stort arbejde, som vi sætter stor pris på.

Der var i 2014 118 bedækninger, hvilket gav en meget høj følprocent i 2015 nemlig 66,95%. I 2015 er der bedækket 100, hvilket betyder der brug for at alle vores hopper bliver sat i fol. I år og næste år. Ellers kan det betyde Den Jydske Hest bliver truet på indavl.

Med stor aktivitet både i brug og udstilling, alle med interesse for Den Jydske Hest har båret til i løbet af året. Den Jydske Hest har brug for folk som gerne vil bevare denne race, særligt nu i krise tid. Alle er vigtige den som bruger hesten, den som avler på hesten, den som har den stående på marken, ja kort sagt alle som vil bevare denne helt unikke Jydske Hest.

Tak til bestyrelsen for godt og konstruktivt samarbejde i 2015. Tak for jeres indsats gennem flere år til Bill og Jørgen Nielsen (Skibby) som har valgt ikke at genopstille.

Bestyrelsen siger tak for et godt og inspirerende 2015

v/formand

Angelica Pedersen