Formandens beretning – 2015

Beretningen er beskrevet ud fra i aktiviteterne 2014

2014 var foreningens jubilæums år. 1984 var året hvor Jydsk Hesteavl Øst blev stiftet. Tiderne har ændret sig markant på nogen punkter. Foreningen er kommet på nettet og på Face book. Information kommer ud på mail. Der er dog nogen ting som ikke har ændret sig. At pløje – at kører en hest til – at kører en tur i hestevognen eller gøre sin hest klar til dyrskue. Der gælder de samme regler og kneb. Og hvem har den bedst hest på dage, ja det bliver drøftet lige så meget som for 30 år siden. Et emne som også er drøftet alle årene det er benene. Vi har vist alle læst, hørt og set. Hesten med de rene ben eller vi vil have rene ben og nu med en god bevægelse. Og hvad er den gode bevægelse. Alle disse spørgsmål er jo alt det som det indebærer at turde udstille og vise sin hest frem. Og vi igen og igen tager drøftelsen med hinanden.  Det hører med i et godt samvær med den jydske hest.

En tur i dyrehaven for at se Hubertus Jagten. Nogen har fået nye heste og lært dem at kende andre har trænet tilkørsel eller pløjet. Mange har vist deres heste frem i lokal området og fået gode timer til at gå med hestene. En lille gruppe har været meget aktive omkring 150 års jubilæet ved slaget 1864. En anden lille gruppe har lavet en lille prærievognstur. Alle har fået mange timer til at gå i samværet med den jydske hest.

Året startede med vores jubilæumsfest d. 25-26 januar på Menstrup Kro. Der var 21 medlemmer med. Det var en festlig weekend hvor der blev snakket minder, grinet og hygget. Særligt da 21 mennesker var til for fest på et hotelværelse. Al gulvplads blev brugt. Lene Staugård havde lavet en skrapbog til foreningen. Tusinde tak for det.

8. februar var der generalforsamling i Avlsforeningen, på Hammerum Landsbrugsskole. Der var ikke de store debat indlæg. Der var et stort fremmøde, dog kun en lille skare fra Sjælland. Det store emne var, at vi skal sikre at vores hopper kommer i fol. Sådan har vi kan holde indavlen for døren. Brug gerne de nykårede hingste.

1. marts hingste kåring i Randers, der deltog 1 hingst fra Sjælland Stokholts Julius som blev kåret med 7 p.  Der var mødt mange medlemmer fra JHØ, dejligt syn og altid gode drøftelser. 2014 var året hvor lydighedstestene blev gjort obligatoriske. Lydighedstesten for lange liner blev bestået med 86 ud af 110. Tillykke

15. marts Jydsk Hesteavl Øst holder generalforsamling. Der var et stort fremmøde. Der var ingen indkomne forslag. Der var god tilslutning på ca. 30 personer. Peter Vangslev blev valgt ind og Claus Perkild gik ud. Tak til Claus for din indsats.

4. Maj Åbenstald hos familien Angelica og Jesper i Kikhavn. Der var hestevognstur omkring det gamle Kikhavn og ud langs vandet. Smeden var forbi og ordne et par heste. Der var træk tur og her fik både børn og voksne i alle aldre prøvet en tur på en rigtig hest. Sammen fik en mormor og et barnebarn en fælles oplevelse på hesteryg. Der blev vist soignering og mønstring og samtidig speaket til. Den lokale veteran knallert klub lagde deres tur forbi, der kom ca. 20 knallert, med en anden slags hestekræfter nemlig 1,1 hestekræft per knallert. Ren nostalgi sammen med den gamle hesterace. Der øvet til vores jubi. Show i Roskilde. Hold nu op der blev grinet. En dag med mange gæster, som sluttede af med fællesspisning og hygge.

8. maj Pinse tur en af vores gamle traditioner, som år havde flyttet adresse til Marianne og Jens i Ruds Vedby. En dejlig tur i hestevogn ud i det blå, med kanon vejr. Turen gik til Kragerup Gods og Go High banen. Efter turen blev der sædvanen tro fyret op i grillen. Tusinde tak for en god dag.

30+31 maj og 1. juni Fællesdyrskuet i Roskilde, året 2014 var jo vores jubilæumsår. Vi skulle fremføre det det gamle show hyp lille Lotte. Der var 8 vogne og 4 ryttere. Der var både nye kuske og heste samt gamle og rutinerede kuske og heste. Tak for et godt sjov.

En del af hestene var både med i showet og deltog i udstillingen.

Der var udstillet 9 jyder. 2014 var det Helle Dalsgård som var hoveddommer.

Ældre hingste Thor Agerkær fra Claus Jensen fik 23 p. og ærespræmie.

2014 var der ingen ung hingste med.

Følhoppe Emma fra Peter vangslev med et hoppeføl ved siden.  Fik 23 p, ærespræmie og JHØ vandrepokal for bedste føl.                                               

3-års Hopper var der ingen af.

2 årshopper:

Freja fra Karina Jørgensen 23 p. og ærespræmie og tildelt JHØ mønstringspræmie. Karina og Freja vandt også konkurrencen om skuets bedste 2 år på tværs af racer. Kæmpe stort tillykke.

Devitsrødgårds Pauline fra Peter Andersen fik 23 p. og tildelt JHØ soineringspræmie.

Kikhavns Inga fra Jesper og Angelica 22p.

Valborg Højgård fra Trine Møgelvang fik 22 p.

Hoppe samling efter LL. Engesvangs Sara bestående af 3 goldhopper. Goldhopperne: LL. Engesvangs Sara 23 p. og ærespræmie. Kikhavn Berta 23 p. Kikhavn Dora 23 p. og 2 årshoppen Kikhavns Inga 22 p.  Samlingen tildeles 23 p, ærespræmie og Samlingen blev nr. 2 i konkurrencen på tværs af racer. Ved avlsforeningens generalforsamling 2015 blev den tildelt sølvmedalje. Stort tillykke.

Alle udstillere ønskes et stort tillykke med jeres flotte resultater. Tak for den fine fremvisning.

Tak til Anna Themsen og Cecilie som red med i Roskilde kvadrillen.

Tak til familien Hansen som sørgede for at der også i 2014 var en Jydsk hest ved zoo stalden. Tak til Mie som førte os sikkert igennem dagene.

Tusinde tak til alle jer som mødte frem til dyrskuet. Den Jydske hest var godt repræsenteret på dyrskue pladsen. Det var en meget, meget fin samling jydske heste, som repræsenterede den jydske hest på fineste vis.

5. juli blev der kørt i Gørlev.

3- 5. juli Landsskue i Herning. Mange Sjællændere lagde vejen forbi. Jesper var dommer om torsdagen. 

5-7. september var der weekend træf hos Claus Jensen på Falster. Det må siges at rammerne for vores hestetræf har nok aldrig været mere stor slående end på Vennerslund Gods og deres stald. Det blev endnu engang en helt fantastisk weekend, med meget stor opbakning fra medlemmerne ca. 40 til middag lørdag aften. Ca. 18 heste var mødt, nogen kom bare en enkelt dag for at arbejde i marken eller hilse på. Vores åben hus var rigtig godt besøgt, der blev solgt godt. Endnu engang fik vi vist den jydske hest og alle dens kvaliteter. Samt dyrket vores fællesskab til gavn for den Jydske hest.

Tusinde tak til alle jer, som havde sørget for gaver til det årlige lotteri. Tusinde tak til Claus og Vennerslund Gods, samt Tine og Michelle for at denne weekend kunne løbe af stablen i pragtfulde rammer.

14 september Føl og plageskue i Gørlev der var mødt 12 individer til kåring og bedømmelse.

Der var mødt 4 4-års hopper til kåring:

Olga af Rosengården efter David Ole fra Mikkel L. Christensen kåret med 9 p. Lydighedstest under rytter 89 af 125 mulige. Tildelt sølvmedalje.  Tillykke

Jydebo`s Emma efter Magnum fra Mie Christiansen kåret med 9 p. tildelt sølvmedalje. Lydighedstest under rytter med 103 ud af 125. Tillykke

Lotte af Trynebjerg efter Evald fra Karin Thomsen og Klaus Perkild kåret med 8 p. Lydighedstest løfteben med 79 ud 80. Tillykke

Gerda af Rosengården efter Mads af Rosengården fra Mikkel L. Christensen kåret med 8 p. Lydighedstest under rytter med 75 af 125. Tillykke

2-års hopper

Valborg Højgård efter Værum Lind fra Trine Møgelvang fik 22 p. og ærespræmie

Nora efter Frederik Morsø fra Christina Mattsson og Jacob Gnistrup fik 22 p.

Devitsrødgårds Pauline efter Gordon fra Peter N. Andersen fik 22 p.

Lapaloma`s Saga efter Magne fra Erling Olsen fik 22 p.

Stokholts Bella efter Gordon fra Elly og Finn Jørgensen fik 21 p.

1-års Hingst Lapaloma`s Aslak efter Erik Den Røde fra Erling Olsen fik 22 p. og Carlsberg`s vandrepokal

1-års Hopper

Octavia efter Frederik Morsø fra Anna Wamsler fik 22 p. og ærespræmie

Udgaards Bianka efter Othello fra Christina Mattsson og Jacob Gnistrup fik 22 p.

Et stort tillykke og tak til alle fremmødte, det var et fint hold jyder, som vidste sig godt frem i Gørlev. Og hvis vi ser på fædrene til de udstillede heste er der en god spredning på valget af hingste. Hvilket er meget betydningsfuldt for vores fremtidige avl.

Jydebo`s Emma mønstret af Per Jørgensen blev tildelt Hestens Værns mønstringspræmie. Tillykke

5. oktober pløjedag hos Finn og Elly. Med solen højt på himlen, kunne heste og folk, starte med at pløje. De erfarne lagde ud, derefter kunne de helt uerfarne få lov at lave rod i fugerne. Unge heste blev trænet. Det er altid sjovt at mærke, hvordan hestene gerne vil arbejde. Og se det fine stykke arbejde.

Tak til Elly og Finn for i ville lægge jord og hus til denne dag. Og tak for dejlig æblekage traditionen tro.

November var hubertusjagten, igen i år deltog der vogne med den jydske hest. Dyrehaven i efterårs solen fra en hestevogn med jyder foran, er en fantastisk oplevelse og stemning er helt i top.

25. oktober var der løvfaldstur. Det vil sige. Denne gang gik turen til Ronni og Fru Hansans chokolade for at se på deres smukke heste. I chokolade værkstedet fik vi et foredrag om hvordan deres chokolade bliver til. Efterfølgende nød vi vores medbragte og kaffe. Heldigvis havde Fru Hansen også stillet fantastisk smuk og meget lækkert chokolade frem. Tak fordi vi måtte komme. 

29. november Året blev afsluttet med gløgg og æbleskiver hos Lissi og Jørgen Nielsen. Der var god tilslutning og endnu en eftermiddag blev brugt i hyggeligt selskab, hvor året blev evalueret.

Tak til Mie for vedligehold/opdatere hjemmesiden. Mie slutter nu sidst arbejde med hjemmesiden. Tak fordi du fik sat den jydske hest på internettet og for mange år arbejde.

Der har i 2014 været knap 100 bedækninger, hvilket betyder der brug for at alle vores hopper bliver sat i fol. I år og næste år. Ellers kan den Jydske hest blive truet på indavl.

Det har været endnu et år hvor foreningen har fejret 30 års jubilæet. Med stor aktivitet både i brug og udstilling, alle med interesse for den jydske hest har båret til i løbet af året. Den Jydske hest har brug for folk som gerne vil bevare denne race, særligt nu i krise tid. Alle er vigtige den som bruger hesten, den som avler på hesten, den som har den stående på marken, ja kort sagt alle som vil bevare denne helt unikke jydske hest.

Tak til bestyrelsen for godt og konstruktivt samarbejde i 2014. Tak til Jesper Holmbo som stopper nu.

Bestyrelsen siger tak for et godt og inspirerende 2014

v/formand

Angelica Pedersen