Jydsk Heste Alv Øst

Formandens beretning – 2014

Formandens beretning ved generalforsamlingen d. 15-3-14

Beretningen er beskrevet ud fra i aktiviteterne 2013

En tur i dyrehaven for at se Hubertus Jagten, kulturnatten i København og meget mere. Nogen har fået nye heste og lært dem at kende andre har trænet tilkørsel eller pløjet. Mange har vist deres heste frem i lokal området og fået gode timer til at gå med hestene. En lille gruppe har været meget aktive omkring 150 års jubilæet ved slaget 1864. Denne træning har givet plads i en ny serie om 1864 der kommer på DR1 til september.

9. februar var der generalforsamling i Avlsforeningen, på Hammerum Landsbrugsskole. Der var ikke de store debat indlæg. Der var et stort fremmøde, dog kun få fra Sjælland. Det store emne var introduktionen til den linære bedømmelse. Der ville i løbet af foråret blive holdt lokale dommerkurser.

24. februar Det var på Sjælland hos Angelica og Jesper i Hundested. Hovedforeningen har udviklet skemaet til den jydske hest s bedømmelse. Ud fra avls målet. Der var tilmeldt 12 deltagere + Helle Dalsgård og Jørgen Elkær. Jacob og Kristina havde to heste med. Så i alt blev 4 heste bedømt, der var stor aktivitet og livlig debat omkring hestene. Der var også unge medlemmer med, dejligt den unge generation også har interesse for den jydske hest og dens fremtid. Det er jo jer som vil være med til at præge den i fremtiden. Og jo den ældste generation deltog også særligt som køkken hjælp. Tak til dig Louise.

3. marts hingste kåring i Randers, der deltog 2 hingste fra sjælland Kikhavns Gunnar som blev kåret med 8 p. og blev nr. 2 af 11 og Kikhavns Godtfred kåret med 8 p. og blev nr. 8 af 11. Gunnar blev også tildelt Carlsbergs vandrepokal for bedste hovpleje. Der var mødt mange fra sjælland, dejligt syn.

16. Marts Jydsk Hesteavl Øst holder generalforsamling. Der var et stort fremmøde. Der var ingen indkomne forslag.
Johnny Kristiansen valgte at træde ud af bestyrelsen efter mange år. Tak til Johnny for mange års arbejde for foreningen jydsk Hesteavl Øst. I stedet blev Jørgen Nielsen, Skibby valgt ind som bestyrelsesmedlem og som supl. Blev valgt Peter Vangslev.

4. Maj Åbenstald hos Kristina Mattson og Jacob Gnistrup i Præstø. Christina og Jacob havde annonceret åbenstald flere steder. Desværre lykkedes det ikke rigtigt at trække folk til. Til gengæld kom familien og en stor flok medlemmer som havde god tid til at se på og vurdere alle hestene. Der blev også tid til hygge og samvær. Tak til Kristina og Jacob for jeres indsats.

27. maj Pinse tur en af vores store traditioner, som også år var en dejlig tur i hestevogn ud i det blå, med kanon vejr. Der var fint fremmøde flere vogne kom af sted. Tusinde tak til Dorthe og Peter, for at huse os.

7-9. juni
Fællesdyrskuet i Roskilde, hvor der var udstillet 10 jyder. 6 af disse jyder var hingste. Ingen skal sige at vi på Sjælland og Øerne ikke kommer frem med vores hingste. I år var det Jørgen Elkær som var hoveddommer.

Ældre hingste
Thor Agerkær fra Claus Jensen fik 23 p. og ærespræmie. Tillykke.
3 -års hingste
Kikhavn Gunnar fra Angelica og Jesper fik 23 p. og ærespræmie og Kikhavns Godtfred også fra Angelica og Jesper fik 22 p. Tillykke
2-års Hingste
Stokholts Julius fra Finn Jørgensen 22 p. Tillykke
Tjalfe fra Lau Larsen 21 p. Tillykke
Hans Højgård fra Jørgen Nielsen Skibby 21 p. Tillykke
3-års Hopper
Devitsrødgårds Freja fra Peter N. Andersen 24 p. tildelt ærespræmie og vandrepokalen fra Carlsberg for bedste jydske 3 års. Freja og Mie blev nr. to i fælles konkurrencen, det så helt vildt godt ud. Stort tillykke
Virkelyst`s Anja fra Finn Jørgensen 22 p. Tillykke
Line fra Nikoline Schou 22 p. Tillykke Line og Nikoline blev tildelt foreningens soigneringspræmie. Stort tillykke til dig Nikoline.
2-års hopper
Kikhavns Helga fra Jens-Henrik Hansen 23 p. tillykke og Christina som mønstrede Helga blev tildelt foreningens mønstringspræmie stort tillykke til Christina.
Tak til Petrea og Cecilie som red med i Roskilde kvadrillen.
Tak til familien Hansen som sørgede for at der også i 2013 var en jydsk hest ved zoo stalden.
Tusinde tak til alle jer som mødte frem til dyrskuet. Og stort tillykke til jer alle. Det var en meget, meget fin samling jydske heste, som repræsenterede den jydske hest på fineste vis.

6. juli
blev der kørt i Gørlev.

4-6 juli
Landsskue i Herning. Der var i år mødt to hingste fra sjælland. Kikhavns Gunnar som fik 23 p. og Kikhavns Godtfred som fik 22 p.
2013 fejrede Avls foreningen 125 års jubilæum.
Der var 49 udstillede jyder + føl, 2 samlinger og 2 afkomst samlinger.
Det var et skønt dyrskue, dejligt så mange fra sjælland og øerne kom forbi.

30+31. august og 1. september
var der weekend træf hos Elly og Finn Jørgensen, det blev endnu engang en helt fantastisk weekend, med meget stor opbakning fra medlemmerne ca. 30 til middag lørdag aften. Ca. 18 heste var mødt, nogen kom bare en enkelt dag for at arbejde i marken eller hilse på. Vores åben hus var fint besøgt, der blev solgt lidt. Endnu engang fik vi vist den jydske hest.
Tusinde tak til alle jer, som havde sørget for gaver til det årlige lotteri. Mange tak til Elly og Fin, samt Dorthe og Peter som havde givet en stor hånd for at denne weekend kunne løbe af stablen. Tak til jer alle for vi måtte komme.

15. september
Føl og plageskue i Gørlev der var mødt 15 individer til kåring og bedømmelse.
4-års hoppe Otelia fra Torben Hansen blev kåret med 7 p. Tillykke
Der var mødt 3 3-års hopper til kåring:
Freja efter Gordon fra Peter N. Andersen blev kåret med 9 p. tildelt ærespræmie og sølvmedalje. Freja vandt også konkurrencen om skuets bedste 2-3 års hoppe. Tillykke
Virkelyst`s Anja efter Clinton fra Finn Jørgensen blev kåret med 8 p. Tillykke
Line efter Valde fra Anna Wamsler blev kåret med 7 p. Tillykke
2-års hopper
Kikhavns Helga efter Værum Lind fra Jens Henrik Hansen fik 22 p. og blev tildelt vandrepokalen for bedste plag fra Carlsberg, samt ærespræmie fra Jydsk hesteavl øst. Tillykke
Emmeli efter Anker fra Torben Hansen fik 22 p. Tillykke
1-års hingst
Grane efter Roans Holger fra Tina Nielsen 21 p. Tillykke
1-års Hopper
Devitsrødgårds Pauline efter Gordon fra Peter N. Andersen fik 22 p. Tillykke
Valborg Højgård efter Værum Lind fra Trine Møgelvang fik 22 p. Tillykke
Stokholts Bella efter Gordon fra Finn Jørgensen fik 22 p. Tillykke
Kikhavns Inga efter Magne fra Angelica og Jesper fik 21 p. Tillykke
Hingsteføl
Lapaloma`s Aslak efter Erik Den Røde fra Erling Olsen fik 23 p. Stort tillykke med resultat som skuets bedste hingsteføl på tværs af racerne.
Alfred efter Obelix fra Gunner Strate fik 22 p. Tillykke
Hoppeføl
Udgaards Bianka efter Othello fra Christina Mattsson fik 22 p. Tillykke
Vallak
I år havde Dorthe Zetterlund taget sin vallak med for at få den bedømt.
Knudsen efter Sdr. Dams Antonius fik 8 p. Tillykke
Tak til alle fremmødte og et stort tillykke til alle, det var et stort hold jyder, som vidste sig godt frem i Gørlev.

3. oktober pløjedag hos Finn og Elly. Med solen højt på himlen, kunne heste og folk, starte med at pløje. De erfarne lagde ud, derefter kunne de helt uerfarne få lov at lave rod i fugerne. Det er altid sjovt at mærke, hvordan hestene gerne vil arbejde.
Tak til Elly og Finn for i ville lægge jord og hus til denne dag.

3. november
hubertusjagten, igen i år deltog der vogne med den jydske hest. Dyrehaven i efterårs solen fra en hestevogn med jyder foran, kan kun blive en god oplevelse.

30. november
Året blev afsluttet med gløgg og æbleskiver hos Marianne og Jens. Der var god tilslutning og endnu en eftermiddag blev brugt i hyggeligt selskab, hvor året blev evalueret.

Tak til Mie for vedligehold/opdatere hjemmesiden.

Der har i 2013 kun været ca. 100 bedækninger, hvilket betyder der brug for at alle vores hopper bliver sat i fol. I år og næste år. Ellers kan den Jydske hest blive truet på indavl.

Det har været endnu et år med stor aktivitet både i brug og udstilling, alle med interesse for den jydske hest har båret til i løbet af året. Den Jydske hest har brug for folk som gerne vil bevare denne race, særligt nu i krise tid. Alle er vigtige den som bruger hesten, den som avler på hesten, den som har den stående på marken, ja kort sagt alle som vil bevare denne helt unikke jydske hest.

Tak til bestyrelsen for godt og konstruktivt samarbejde i 2013.

Bestyrelsen siger tak for et godt og inspirerende 2013
v/formand
Angelica Pedersen