Jydsk Heste Alv Øst

Før udstilling

Gode råd om soignering, mønstring og udstilling på dyrskuer!

Da foreningen en gang imellem oplever nye medlemmer være helt på herrens mark første gang de er til dyrskue, er det vores håb, at vi med denne side kan hjælpe folk til at få en sjovere og mindre forvirret start som udstiller.
Inden man tager på dyrskue er det altid en god ide at tjekke, at man har alt på plads, og at hesten er optimalt forberedt.
I god tid i forvejen bør man arbejde på god hovpleje og huld (en fuldvoksen jydsk hest bør mindst have et gjordmål på 200cm, ellers er den for tynd).
Inden fremstillingen bør hestens man, pandelok, skæg, hovskæg, øre, nakke og hale ordnes.
En jydsk hest fremstilles med løs man, helst liggende på højre side af hesten. Manen bør have en længde som ens håndsbredte, med udstrakte fingre, men lidt afhængig af hestens hals. Halen bør ikke være for bred foroven, da man ønsker fuld udsyn til hestens bagpart. Dog er det flotte ved en god soignering at man ikke kan se der er ændret noget, så pas på med saksen.
Et par dage før udstillingen kan man vaske hesten. Til dette kan man sagtens bruge alm. hårshampoo. Til man og hale kan balsam eller skyllemiddel anbefales. Desuden kan special-lavede ting, som Blue-Hors-Showshine anbefales, både direkte efter vask, og lige før fremstillingen. Efter vask kan man evt. flette hestens man og hale i store, grove fletninger, der giver et flot fald, når de bliver redt ud inden fremstillingen.
En vigtig ting ved de jydske heste er deres hovskæg, der bør være trimmet lige, og vasket grundigt. Nogle avlere benytter kridt og savsmuld til at få hovskægget til at fremstå ekstra hvide, dette gøres lige inden fremstilling. Desuden kan skosværte bruges på hovene.
Der er mange uskreve regler, når man udstiller heste.
Nogle af disse er:
1: Man kommer altid med en velplejet hest.
2: Hestens udstyr er rent og veltilpasset, og ikke et samlesæt af sejlgarn eller lign.
3: Man har selv passende tøj på. Til mønstring hører hvidt tøj, Jydsk hesteavl øst forhandler tøj med foreningens logo på. Se her .  Førstegangsudstillere bør kontakte Angelica eller Anna for et særligt godt tilbud.
4: Hesten bør være trænet i det der forventes af den, mønstring, tilskuer- og højtalerstøj.
5: Grundig forberedelse er en forudsætning for et godt resultat!
Der findes en række vejledende mønstringsregler. Roskilde dyrskuets findes her:

Link til vejledende mønstringsregler